Три съвета от А1 при покупка на първо жилище


| Видяна 1250


Покупката на първо жилище е стресиращо преживяване, независимо от възрастта на купувача. Освен че е силно напрегнат момент купуването на първи апартамент или къща, отнема много от ограниченото време на работещите купувачи.


За щастие от A1 недвижими имоти познаваме целия процес на покупка и ви предоставяме тези съвети, за да Ви помогнем и облекчим.


1. Определете твърд бюджет, към който да се придържате независимо от всичко.


Да приемем, че най-накрая сте взели решение да имате свое жилище, но не сте сигурни докъде да прострете бюджета си. Това е сериозен проблем. Преди да започнете да търсенето на имоти в продажба от ключово значение е да калкулирате своя бюджет максимум. Използвайте калкулаторите на банките, за да изчислите месечната си вноска, ако ще трябва да теглите ипотечен кредит да речем за 30 години.
“Задължително е да калкулирате общите си месечни разходи, в които влиза и вноската по заема ви. Ако влезете и усетите дадено жилище като „моето място“, но месечната вноска е повече, отколкото можете да си позволите, продължете към апартамента, който попада във вашия бюджет,“ съветва Детелина Бакалова, управител на А1 недвижими имоти. Препоръчително е да си изберете брокер, който да Ви консултира за всички аспекти, свързани с покупката на жилището.


2. Направете списък със задължителните си изисквания.


Преди да започнете сериозно да търсите своето първо жилище, преценете стила си на живот и онова, което наистина цените. Какво в имота ще подобри благосъстоянието ви? И какво би Ви накарало да се чувствате неудовлетворени? На базата на отговорите си ще направите списък със задължителните си критерии, които ще определят дали ще купите имота, или не. Започнете от локацията, реалната светла площ и се стигне до техниката и удобствата, на които държите да имате в бъдещия си дом. Този списък ще помогне и на вашия брокер в подбора на потенциалните имоти.


"Няма нищо по-хубаво и улсеняващо от това да знаете какво искате. Разбира се ще бъде наистина трудно да се удовлетворят всички Ваши критерии от един имот,“ коментира Детелина Бакалова. „За да можете да изградите информирана преценка, е най-добре е да посещавате открити домове и да се запознавате с местния пазар. Ходете на огледи на апартаменти, които са под и над вашия бюджет. Така ще видите кое формира разликата в цената на имота в различните локации.”


По този начин ще получите ясна представа за онова, което се предлага, което може да промени Вашия списък със задължителни критерии.


3. Наемете опитен брокер на недвижими имоти, който познава пазара.


Брокерът на недвижими имоти може да улесни или да вгорчи покупката на първото Ви жилище. Професионалният брокер на недвижими имоти има контакти с различни банки и оценители, което е от полза за купувача. Ако сте сигурни къде искате да живеете, потърсете препоръка за брокер, опериращ в този квартал или град. Над 60% от купувачите намират своя брокер по препоръка на свой познат. Така че поискайте рефенция от ваши познати, приятели, колеги и роднини, които живеят в района.


“Истински добрият брокер познава района и пазара. Това пести времето, с което купувачът не разполага. И нещо още по-важно – той или тя притежава способността да слуша с разбиране онова, което им се казва като изисквания и да намират имоти, които попадат в търсенето на купувача. Истинският брокер е до вас от началото до изповядването на сделката, дори и след това,“ споделя Венцислав Иванов, брокер в А1 агенция за недвижими имоти. « Назад към всички новини

Най-четенo в БЛОГА